Restaureren en repareren van klokken en horloges.

Heeft u ook zo lang moeten zoeken naar een echte klokkenmaker? Dat zou zo maar kunnen. Ze zijn er ook bijna niet meer. Nu u mij heeft gevonden: neem de tijd en kijk rond op de website, dan kunt u zich een beeld vormen van wat ik als klokkenmaker doe en zien of ik u van dienst kan zijn.

Heeft u een oude of antieke klok of horloge, die u wilt laten restaureren? Op deze pagina vindt u info over reparatie en restauratie. Wij werken niet alleen voor particulieren maar ook voor collega juweliers en antiquairs.

Voor meer info zie contact.

Franse Staande klok na restauratie.

Klokken restauraties

Harrie Derksen is een professioneel en gespecialiseerd uurwerkrestaurateur. Met precisie herstelt hij antieke klokken. Harrie Derksen hanteert hierbij niet alleen moderne productiewijzen maar ook die hetzelfde waren als toen de klok door de meesterhand werd vervaardigd. Door puur ambachtelijk vakmanschap, jarenlange ervaring en in de beste traditie kiest Harrie Derksen de beste manier en materialen voor de perfecte restauratie. U wilt de zekerheid, dat uw kostbare uurwerk in goede handen is. Zéker als het om een uniek stuk gaat met een historische of emotionele betekenis. Van een verantwoorde restauratie kan pas sprake zijn als de onderlinge verschillen duidelijk herkenbaar blijven. Zodra deze mechanieken weer functioneren kan men pas goed zien hoe men in een bepaalde tijd over techniek dacht. Vooral in klokken met complicaties zoals speelwerk, volledige kalender en planetarium. Met het uurwerkmakersambacht als basis, ondersteund door historisch en stijlkundig onderzoek en gebruikmakend van moderne technieken is de voorwaarde voor een verantwoorde restauratie geschapen.

Voor restauratie

Na restauratie

De antieke Friese stoeltjesklokken uit de 18e eeuw zijn meestal overgeschilderd. Bij vererving werd de klok door de klokkenmaker nagekeken en meestal naar de laatste mode overgeschilderd zodat men weer een “nieuwe” klok in huis had. Soms wel tot drie keer toe. Door jarenlange samenwerking met een gespecialiseerde schilderrestaurator die de authentieke schildering weer terug haalt en restaureert, krijgen wij een perfecte restauratie. Zie hier het resultaat van een totale restauratie van een stoeltjesklok uit ca 1780. Naast de schoonheid is hierdoor ook de waarde ook behoorlijk gestegen. Een perfecte investering en behoud van uw en ons erfgoed. Harrie Derksen is specialist in restauratie van dit soort klokken.

Voor restauratie

Na restauratie

Dit is een wijzerplaat van een 19e eeuwse Engelse staande klok. Verzilvering, vergulding en messing zijn in de loop der jaren aangetast en geoxideerd. Bij restauratie wordt de gehele wijzerplaat gedemonteerd, schoongemaakt en opnieuw gepolijst, verzilverd, verguld en afgelakt. Dit alles in eigen atelier. De wijzerplaat is dan weer in oude glorie hersteld en duidelijk afleesbaar.

Horlogereparatie

Ook voor horlogereparaties bent u hier op het juiste adres.

Zowel mechanische als quartz horloges (vintage en nieuwe merkhorloges), vanaf het vakkundig verwisselen van een batterij tot een volledige onderhoudsbeurt kunt u hier terecht.

De opleiding

Niet alleen de constructie maar ook de vormgeving verschilden bij de uurwerken. Men ging bij een “Meester uurwerkmaker” in de leer, om zich eerst als leerling en daarna als gezel tot “meester orlosimaaker” op te werken. Regelmatig ging men bij bevriende collega’s in andere landen in de leer om nieuwe technieken en werkwijzen onder de knie te krijgen. Tegenwoordig gaat dat niet veel anders. De vakschool werkt samen met erkende leerbedrijven om de leerling op te leiden tot klokken- en horlogemaker. Na deze basisopleiding kan hij zich gaan specialiseren in de restauratie van antieke klokken of horloges en eventueel doorleren in, bijvoorbeeld, Zwitserland voor verdere specialisatie in nieuwe horloges. Ook het gilde wordt weer nieuw leven in geblazen. Zo is er in ‘s-Hertogenbosch het ”Nederlands Gilde van Goudsmeden” opgericht, waar ook een afdeling uurwerkmakers onder is gebracht. Bij deze bedrijven kan men een opleiding volgen voor Klokkenrestaurator. Deze specialiteit is niet op school te leren maar wordt in de praktijk gedaan, net als vroeger. Klokkenmaker Harrie Derksen is bij het gilde aangesloten.